Microsoft
3.6 of 5 7,479 reviews
www.microsoft.com Redmond, WA 5000+ Employees

Microsoft Program Manager Interview Question

I interviewed in Redmond, WA and was asked:
"You are on a desert island, and all you have is a pair of dice. You know that a plane flies over the island on the 30th day of the month. Using the dice, how can you make a calendar that always tells you the day of the month?"
Add Tags [?]
Answer Flag Question

Part of a Program Manager Interview Review - one of 3,342 Microsoft Interview Reviews

Answers & Comments

2
of 2
votes
I don't remember the answer, but I didn't get it right. I figured it out later, and emailed the answer to the hiring manager.
- Interview Candidate on Oct 30, 2013 Flag Response
3
of 8
votes
Using the dice you can count to a maximum of 66 combined. When the plane flies by on the 1st month's 30th day, each day after that at the same approximate time in the day you can increase the value of the dice by 1. For example plain flies by on 30th day of 1st month. the next day you wake up and assuming plane flew by at dawn you place the side with the 1 facing up. Each dawn after that you increase to 2, 3, 4, 5, 6-- after six you would use both die, and make some indication to your self saying that 1+6= 7, 2+6=8... and so on after you reach the 4+6=10th day it would be easier to use the die to show "1""1"-> 11th day, etc. That way eventually, you can make a calendar that tells you the day of the month.
- Rikesh Thapa on Oct 31, 2013 Flag Response
6
of 6
votes
Using two digits in "base 6" you can count up to 35. Typically base 6 would use digits 0 to 5, but in this case you can adjust and use 1 through 6.
- Brad Rawlins on Nov 10, 2013 Flag Response
3
of 3
votes
@Rikesh: How will you indicate 17, 18, 19, 20, 27, 28, 29, 30.
Here is what i think...
D D
6*0+1=1
6*0+2=2
6*0+3=3
..
6*0+6=6
6*1+1=7
6*1+2=8
..
6*1+6=12
6*2+1=13
6*2+2=14
..
6*2+6=18
6*3+1=19
6*3+2=20
- Anonymous on Nov 13, 2013 Flag Response
0
of 0
votes
Basically 2 dice has 6 sides so for
Dice 1: mark 0 1 2 4 6 8
Dice 2: mark 1 2 3 5 7 9
And those two can make up all days of the month
Or you can map 1-6 with those numbers for each dice
- Anonymous on Nov 20, 2013 Flag Response
0
of 0
votes
Rikesh's answer is not correct. cuz 1+6= 7. But with his implementation, you would use 1, 6 to represent 16th also. You can argue that you could use 6,1 to represent the 16th. However, I think MS wants the more "geek" way of the solution, which is one I upvoted the base 6 solution.
- Anonymous on Dec 3, 2013 Flag Response
2
of 2
votes
How about...
Dice 1: each pip equals 1 day: 1 pip =1 day, 2 pips = 2 days, etc.
Dice 2 each pip equals 5 days: 1 pip = 5 days, 2 pips = 10 days 3 pips = 15 days etc.
Die 2 is always to the left of Die 1.
For days less than or equal to 5 use 1 die.
When counting a day that is a multiple of 5 (days 5,10,15 etc.) count day by putting Die to 5 pips and Die 2 to the remaining number of days.
- Jim Beam on Jan 29, 2014 Flag Response

To comment on this question, Sign In with Facebook or Sign Up


Tags are like keywords that help categorize interview questions that have something in common.

Glassdoor is your free inside look at Microsoft interview questions and advice. All interview reviews posted anonymously by Microsoft employees and interview candidates.